Nauja mada – slow food judėjimas

Judėjimo simbolis - sraigė
Judėjimo simbolis - sraigė

Gyvenu Žvėryne beveik metus ir man labai patinka šitas rajonas. Todėl be galo nudžiugau, kai sužinojau, kad mano rajone veikia pirmasis Lietuvoje „Slow food“ tipo restoranas. Gal teko girdėti apie restoraną „Jalta“?

Ką reiškia „slow food“? – „lėtas maistas“, jei versti pažodžiui. O šiaip po šiuo žodžių junginiu slepiasi daugybė dalykų:

Valgyti ūkininkų užaugintas daržoves, pagamintus pieno produktus, mėsą.

Valgyti vietinių ūkininkų pagamintą produkciją.

Atsižvelgti į sezoniškumą – žiemos metu nevalgyti pomidorų ar braškių. Kam reikia tų sintetinių? Atvežtų nežinia iš kokių tolybių – už tą vežimą juk jums ir teks mokėti. O dar ir aplinką tos „fūros“ teršia 🙂

Restoranai taip pat turėtų naudoti ūkininkų produkciją.

Be to, šiame judėjime yra graži misija – pasipriešinti fast food’ui. Kodėl turime valgyti eidami, namie vieni prie mikrobanginės, ant suoliuko gatvėj, kažkur bėgdami? Gal, bendrai, gana bėgti? Daugybė ligų išsivysto nulemtos netinkamos mitybos. Kiek jau gali šie žodžiai būti tik žodžiai?

Man labai džiugu, kad kažkas ėmėsi lėtinti šių dienų žmogų 🙂 Susirinkime nors kartą per dieną visi į krūvą ir pasigaminkime kartu pietus ar vakarienę. Kol gaminsime – kalbėkimės 🙂 Paskui susėskime prie stalo ir mėgaukimės tikru maistu. Kaip smagu, kai jauti grybo, varškės sūrio ar be trąšų užauginto pomidoro kvapą ir skonį…

foto iš www.treehugger.com
foto iš www.treehugger.com

Beje, teko bendrauti su „Jaltos“ savininke ir virėja Julija. Labai šiltas žmogus 🙂 Man labai įsiminė jos frazė, kad ji gamina taip, kaip valgo namie pati. Todėl „Jaltoje“ kiekvieną dieną vis kitas meniu – visiškai nestandartinis restoranui sprendimas. Tačiau jis atspindi „slow food“ idėjas 🙂

Mane pavaišino natūraliu kaimišku jogurtu su karamele ir spanguolėmis. Gardumėlis neišpasakytas 🙂

Laukiu rudens, nes tada šalia restorano savaitgaliais vyks ūkininkų turgus ir galima bus įsigyti šviežių produktų. Man atrodo, aš greitai tapsiu lėtu valgytoju 🙂 O kaip jums ši mada?

Ieva

Daiva Ausėnaitė (Ieva)

Daugiau nei pusę gyvenimo žurnalistauju. Ir didesnę dalį laiko praleidau filmuodama/kalbėdama/ rašydama apie sveikatą, sveiką gyvenseną, ligas, vaistus, maisto papildus, ekologiją ir t.t.

Informacijos mano galvoje prikaupta gerokai daugiau nei reikia vienam žmogui. Todėl neišvengiamai įvyksta pasvarstymai dėstant kartais kategorišką, kartais išmintingą, kartais tolerantišką nuomonę.

Patinka vienai iš pirmųjų sužinoti apie naujoves, todėl nuolat eksperimentuoju su kosmetika, maistu, taupymu, knygų pasirinkimu, tvarkymusi, darbu namų ofise, pomėgiais.

p.s. kodėl Ieva? Nes tai mano antras vardas. Jis man simbolizuoja moterišką išmintį, stiprybę ir, be abejo, išskirtinai moterišką smalsumą.

Norėsit susisiekti, rašykite daiva@ievosnuomone.lt
Daiva Ausėnaitė (Ieva)

Latest posts by Daiva Ausėnaitė (Ieva) (see all)

6 komentarai apie “Nauja mada – slow food judėjimas”

  1. Gaila, kad gyvenu mažame mieste… Pas mus nėra tokio restorano… O gaila…
    O šiaip. idėja – SUPER!!!! daugiau tokių restoranų.!!!

  2. gal nori kad padaryčiau tau naują blogo paveikslėlį? būtų asmeniškesnis, labiau į blogo temą. 🙂 padaryčiau už 5lt. ir dar pamokysiu kaip įsidėt.

  3. Megstu gaminti maista (daugiausia ne sau, randu alkanu draugu). Fast foodas man skanu ir toki maista kaip suraini, submarina, pica (net ir sildyta) gan drasiai rasau prie man skaniausiu patiekalu, jei juos taip galima pavadinti. Bet nemanau, kad tai turi buti „duona kasdienine“. Saunu, kad kuriasi tokie restoranai.
    Patiko+

  4. Roxanne, tau mažame miestelyje neturėtų būti keblumų dėl ūkininkų maisto 🙂 Taip kad kviestis drauges į svečius ir darykite lėto valgymo popietes su natūraliais, gal net pačių užaugintais produktais 🙂

Parašykite komentarą